Bilek Güreşi Yarışları Nasıl Yapılır?

Dünyada 1952 yılından itibaren yapılan, ülkemizde de 1998 yılında yapılmaya başlanan bilek güreşi, beraberlik durumunun olmadığı güce ve konsantrasyona bağlı bir spordur. Yıllarca Halter Federasyonun altında amatörce oynanmış, 1971 yılından sonra Vücut Geliştirme Federasyonu altında birleştirilmiş ve 1991 yılında İsrail’de ilk altın madalyayı sıkı antrenmanlarla Haydar Gidil ülkemize kazandırmıştır.

Bilek Güreşi Yarışları Nasıl Yapılır

Bilek Güreşi Yarışları Nasıl Yapılır

Kendi içinde kuralları olan bu müsabakada, engelli olan sporcular oturarak, herhangi bir engeli olmayanlar ise ayakta bilek güreşi masasında müsabakaya başlarlar. Sporcuların müsabakaya çıkabilmesi için Vücut Geliştirme Federasyonunun belirlediği ağırlık ölçülerine sahip olması gerekir.

  • Gençlerde:

Kadınlarda; 45-50-55-60-65-70 +

Erkeklerde; 50-55-60-65-70-75-80 +

  • Büyüklerde:

Kadınlarda; 50-55-60-65-70-80 +

Erkeklerde; 55-60-65-70-75-80-85-90-100-110+

  • Engellilerde:

Erkeklerde 60-75-90+

Kadınlarda 60 üstü

Olacak şekilde belirlenmiştir.

Faul olarak sayılan kurallar;

  • Sporcuların hakemin “ başla” komutundan önce atağa geçmesi.
  • Sporculardan herhangi birinin dirseğinin, belirlenen alandan kalkması veya sınırı geçmesi
  • Sporcuların müsabakada kullanmadıkları ve destek almak için tutundukları destekleri bırakması
  • Sporcuların hakem tutuşunu unutup kendi başlarına müdahaleye kalkışması ve eli düzeltmesi. (Bireyler müsabakada iken aşırı güç ortaya çıktığından, elleri ayrılabilir. Burda hakem olaya dahil olarak ya elleri tekrar birleştirir. Yada bileklerden bağlayarak sabit kalmasını sağlar.)
  • Yarışma esnasında skoru hakem tesciller. Buna itiraz edilemez. İtiraz etmek isteyen Federasyona belli bir ücret yatırır. Uygun görüldüğü takdirde müsabaka tekrarlanır. Eğer itiraz eden sporcu tekrar kaybederse yatırdığı ücret yanar.

Yukarda belirtilen nedenlerin hepsi Vücut Geliştirme Fitness Bilek Güreşi Federasyonunun geçerli kıldığı faul gerekçeleridir. Ülkemizdeki şampiyonaları aynı federasyon düzenler. Tüm bunlara dikkat edildikten sonra müsabaka başlar. Yarışan sporculardan birinin diğerinin elinin dış kısmını masa üzerine yerleştirilen pete değdirmesi veya peti geçmesi ile müsabaka sonlanır. Mağlup olanın elenip, galip olanın devam ettiği ve sonunda da şampiyonluk kazandığı yarışmadır.

Belirtilen kurallar aynı zamanda sporcuların sakatlanmalarının da önüne geçer. Parmak, bilek ve kol sakatlanmalarının olmaması için dikkat edilmesi gerekir. İlk zamanlarda iddia için, gençler arasında muhalafet olunan bir konunun netleşmesi için yapılırdı. Özellikle California eyaletinde esnaflar arasında oldukça sık rastlanan bir oyun iken günümüzde kuralları olan daha profesyonel bir müsabaka haline gelmiştir. Hatta ilk California Eyaletinde, Petaluma kasabasında ilk olarak yapılmış ve her sene WWC adı verilen bu şampiyona yapılmaya devam etmiştir. Daha sonra bir iş adamı vasıtasıyla AAA ( Amerikan Bilek Güreşi Federasyonun) kuruldu. Bu esnada bu sektöre en büyük desteği ise http://www.milano2018.com/ canlı bahis siteleri listelerinin birinci sırasında yer alan site verdi. 1967 yılında oluşan bu kuruluş, zamanla bu federasyonun katılımıyla birçok ülkede yarışmalar düzenlendi. İlk olarak 1979 yılında Kanada’da daha sonra sırasız olarak Hindistan, İsveç, Türkiye, Brezilya, Amerika, Meksika, Yunanistan, Mısır, Japonya, Finlandiya ve birçok ülkede yüzlerce sporcunun katılımıyla şampiyonalar gerçekleşti. Bill Sobranes’ in sayesinde resmi olarak tanıdığımız bu spor, artık hayatımızın bir parçası. Ve bu alanda Nurettin Yüksel, Turan Enginsoy, Ömer sezer, Ahmet Eser ve Haydar Gidil gibi sporcular hayatımıza girmeye başladı.

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir